Kaaskroket met kruiden-hoevekaas en Breydelspek
Ambachtelijke kaaskroketjes met Oost-Vlaamse ingrediënten. #lekkeroostvlaams #doelokaal #oostvlaanderen #streekproducten #korteketen #etenomnooittevergeten
Ingrediënten
- 200 g ongezouten boter
- 220 g bloem
- 1 l melk
- 1 scheut Gentse Strop
- een paar druppels citroensap
- 400 gram Fijne kruidenkaas Rauwmelkse hoevekaas, ‘De Vierhoekhoeve’
- 50 gram Breydelspek
- 1 eetlepel Tierenteyn graanmosterd
- 20 g geweekte gelatineblaadjes
- Peper zout en nootmuskaat
Instructies
Deeg
- Smelt de boter en voeg bloem toe. Laat het zachtjes bakken, blus met Gentse Strop en melk en breng de saus al roerend aan de kook.
- Rasp de kaas en snijd het spek in kleine blokjes. Bak het spek kort aan in een pan.
- Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
- Meng de kaas en het spek door de saus. Let op dat de saus niet meer kookt. Voeg de mosterd toe
- Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap. Voeg de gelatine toe en los al roerend op.
- Stort de kaasvulling uit op een ingeoliede plaat en dek af met vershoudfolie. Laat het een nacht opstijven in de koelkast of 2 uur in de diepvriezer.
Paneren
- Schep met een eetlepel porties uit het deeg en rol ze tot mooie balletjes. Paneer ze in bloem, ei en panko.
Afbakken
- Bak de kaaskroketjes ongeveer 1 minuut af op 170 graden, tot ze goudbruin zijn. Werk eventueel af met mosterdmayonaise.
Notities
Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ en @forking.goodfood op Instagram.
Recept voor @lekkeroostvlaams. Op zoek naar lekkere streekproducten? Neem een kijkje op lekkeroostvlaams.be