Gerookte kip, rijstsalade met olijven en feta
Gerookte kipdijfiletGekleurde rijstsalade met limoen, olijven, feta, komkommer en kerstomaten.
Equipment
- Rookhout (appel, kers of peer)
Ingrediënten
- 4 kipdijfilets
- 1 theelepel gedroogde oregano
Pekel/brine
- 2 liter water
- 100 gram zout
- 50 gram basterdsuiker
- Kruiden zoals zwarte peper tijm, rozemarijn …
Rijstsalade
- 300 gram Volkoren kleurenrijst Max van Thaise rode en zwarte rijst en Italiaanse zilvervliesrijst
- 2 citroenen
- 6 eetlepels olijfolie TierraLou – dona LUISA
- 1 theelepel honing
- 2 theelepels mosterd
- 250 gram kerstomaten
- 1 komkommer
- 150 gram olijven
- 15 gram peterselie
- 200 gram feta
- 0,5 rode ui
Instructies
Pekel/brine
- Breng het water aan de kook, voeg het zout, de suiker en de kruiden toe en laat afkoelen.
- Giet de koude pekel over de kipdijfilets, zodat het volledig onder water staat. Laat het 3 uur pekelen in de koelkast.(Je kan de pekel ook injecteren in de kip, als je met een volledige kip werkt)
Rijstsalade
- Kook de rijst gaar (30 minuten of zie instructies op de verpakking). En laat het afkoelen.
- Snijd de rode ui fijne halve ringen. Leg ze in een mengkom.
- Pers het sap van de citroenen uit over de rode ui.
- Voeg de olijfolie, honing en mosterd toe. Meng door elkaar.
- Snijd de kerstomaten in kwartjes en de komkommer in kleine blokjes.
- Haal de pitten uit de olijven en hak ze in stukken.
- Snijd de peterselie fijn en verkruimel de feta.
- Meng alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Kipdijfilet roken
- Haal de kip uit de pekel en dep goed droog.
- Maak je barbecue klaar om indirect te barbecueën op 100 à 110°C.
- Gooi een paar handen rookhoutsnippers op de kolen.
- Leg de kip indirect op de barbecue en steek in één van de stukken een kernthermometer.
- Als de kip 63°C bereikt, laat je ze nog 15 minuten verder roken. Op die manier is de kip voedselveilig.Wil je de kip langer garen? Zorg dan dat de kerntemperatuur niet hoger wordt dan 75°C, want dan wordt ze te droog.
- Haal de kip van de barbecue, besprenkel met olijfolie en kruid met met peper en oregano.
Serveren
- Serveer de kip (lauw)warm met de koude rijstsalade.
Notities
Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ op Instagram.