Zuurkool moet niet altijd wit zijn. Deze gefermenteerde rode kool heeft een prachtige kleur en is overheerlijk.
Gefermenteerde rode kool met appel
Zuurkool moet niet altijd wit zijn. Deze gefermenteerde rode kool heeft een prachtige kleur en is overheerlijk.
Equipment
- 2 Kultured fermentatiepotten Propere glazen bokalen
- 2 glazen gewichten
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 2 appels
- 22 gram zout
- 1 zakje Kultured startercultuur https://www.kultured.be/product/kultured-startercultuur/
- 100 ml lauw water
Instructies
- Los de startercultuur op in ongeveer 100 ml lauw water en zet opzij.
- Snijd de rode kool fijn (met een mandoline) en snijd de appel in jullienne.
- Doe de gesneden kool en appel in een grote kom en voeg het zout toe.
- Kneed het zout door de kool gedurende ongeveer 10 minuten.
- Voeg het water met de startercultuur toe en kneed nog een keer kort.
- Verdeel de kool over de twee fermentatiepotten en stamp ze goed aan. Voeg ook het overgebleven vocht toe, zodat de kool onder het vocht blijft.
- Leg het fermentatiegewicht op de kool en druk goed aan. Zorg dat de kool ongeveer 2 vingers dik onder de rand van de pot staat.
- Sluit de pot met de klemmen en zet het ergens veilig op kamertemperatuur. De pot mag in de keuken of living staan, maar vermijd direct zonlicht.
- Laat de kool 10 tot 14 dagen fermenteren. Korter of langer mag ook, het hangt er vanaf hoe zuur je de kool wilt laten worden. Proef tussendoor om te checken hoe zuur de kool is.
Notities
Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ op Instagram.
Op zoek naar de perfecte startercultuur? www.kultured.be