Dag 20 van de @veggiechallenge.be is aangebroken. Ik heb me voorgenomen om meer vleesvrije dagen in te lassen.
Een hele maand vegetarisch eten is voor mij net iets te zot. Ik kan me geen maand voorstellen zonder charcuterie. 😅
Barbecueën kan perfect zonder vlees. Zeker met oesterzwammen. Die zorgen voor een heerlijke umami smaak.
De paddenstoelen marineerde ik met gerookt paprikapoeder, citroenzeste, zout, komijn, look, olijfolie …
Daarna werden ze op het spit gerijgd en boven de hete vlammen gegrild.
Ik serveerde de vegetarische kebab op een gegrild pitabroodje met koriander-yoghurt, verse spinazie, gepekelde rode ui, granaatappel, komkommer, geroosterde amandelen met daslook en gefermenteerde radijs en wortel.
De gefermenteerde groenten zorgen voor een mooi contrast met de rokerige smaak van de paddenstoelen. Én het is heel gezond.
Op zoek naar het recept voor zoet-zure rode ui? Dat vind je hier.
Kebab van oesterzwammen en portobello’s
Ingrediënten
Kebab
- 400 gram oesterzwammen
- 4 portobello's
- 1 rode ui
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel all spice
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel Oriental rub BURN
- olijfolie
- 1 teentje look
- 0,5 citroen
Afwerking
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1 handje koriander
- 8 gefermenteerde radijzen
- 2 gefermenteerde wortels
- zoet-zure rode ui
- 4 handjes spinazie
- 0,5 granaatappel
- 0,5 komkommer
- 4 eetlepels geroosterde amandelen
- 4 grote pitabroodjes
Instructies
Kebab marineren
- Meng de olijfolie met fijngesneden look, komijn, paprikapoeder en all spice. Rasp de citroen en voeg de zeste toe aan dit mengsel.1 theelepel komijn, 1 theelepel all spice, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, olijfolie, 1 teentje look, 0,5 citroen
- Schil de ui, snijd ze in vier stukken en haal de verschillende lagen uit elkaar.1 rode ui
- Meng de ui en de paddenstoelen onder de marinade. Meng goed.400 gram oesterzwammen, 4 portobello's
- Rijg de paddenstoelen en de ui aan het spit (of een spies).
- Kruid het met de barbecuerub.1 eetlepel Oriental rub
Kebab aan het spit
- Verhit de barbecue tot 200°C en plaats het spit met de paddenstoelen boven de hete kolen.
- Laat het ongeveer 20 minuten grillen, terwijl het continue draait.
- Haal het spit van de barbecue en snijd de paddenstoelen eraf, zoals een echte kebab.
Koriander-yoghurt
- Meng de yoghurt met een scheutje olijfolie, sap van de citroen en fijngesneden koriander. Kruid met peper en zout.olijfolie, 1 handje koriander, 200 gram Griekse yoghurt
Afwerken/dresseren
- Verwarm de pitabroodjes en leg ze op een bord.4 grote pitabroodjes
- Snijd de radijzen in partjes, de wortel in schuifjes en de komkommer in julienne.8 gefermenteerde radijzen, 2 gefermenteerde wortels, 0,5 komkommer
- Lepel wat yoghurt op het broodje en leg de spinazie er op. Schep er wat kebab op.4 handjes spinazie
- Werk het broodje af met geferementeerde radijzen en wortels, granaatappelpitjes, komkommer, zoet-zure rode ui en geroosterde amandelen.zoet-zure rode ui, 4 eetlepels geroosterde amandelen, 0,5 granaatappel