Ghentlemens BBQ nodigde me uit om een recept te schrijven voor zijn geweldige blog. Michel is al 8 jaar een fervent BBQ’er, hij kent ondertussen alle kneepjes van het vak en weet zijn volgers keer op keer te inspireren met nieuwe recepten.
Mijn oog viel op kwartels, deze kleine vogels zitten bomvol smaak. Met toevoeging van verse kruiden en een vleugje rook, krijg je een hemels eindresultaat. Ik serveerde de kwartels met pompoen, aardappel en bloemkool. Geen zin in te veel ’tralala’? De kwartels zijn ook ongelooflijk lekker bij krielpatatjes en gegrilde pompoen. Laat je inspiratie de vrije loop gaan!
Kwartel aan het spit
Equipment
- Primo Oval XL
- Rotisseriering
- Spit met vorken
- Motor voor het spit
- Houtskool
- Kerntemperatuurmeter
- Aanmaakwokkels
- Rookhout
- Ronde uitsteekvorm van 9 centimeter
- Snijmachine
- Keukentouw
Ingrediënten
- 4 kwartels of 8 voor een groot hongerke (Atelier François)
- 4 grote aardappelen
- 0,5 butternut pompoen
- 1 Kleine bloemkool
- 100 gram gruyère kaas
- 1 wortel
- 1 ui
- 500 ml gevolgeltefond
- 1 theelepel tomatenpuree
- 100 ml groentenbouillon
- 4 plakjes chorizo
- 8 madeliefjes
- 4 takjes tijm
- 4 takjes oregano
- 4 takjes rozemarijn
- peper en zout
- olijfolie of gerookte olie
- peterseliepoeder
- 1 scheut room
- boter
Instructies
Kwartel
- Snijd de nek van de kwartel eraf en leg ze aan de kant voor de saus. Smeer de kwartels in met gerookte olie en kruid ze langs de binnen- en buitenkant met peper en zout.4 kwartels, peper en zout
- Was de verse kruiden (tijm, oregano en rozemarijn) en steek ze in de kwartels. Je kan ook wat kruiden langs de buitenkant opbinden, maar die zullen na een tijdje wegbranden.4 takjes tijm, 4 takjes oregano, 4 takjes rozemarijn
- Steek de kwartels op het spit en bind de pootjes aan elkaar, zodat ze stevig blijven zitten.
- Bereid de keramische barbecue voor om te garen op 180°C. Bevestig het spit op de barbecue en voeg je favoriete rookhout toe. Ik gebruikte appelhout en ‘snoeiafval’ van mijn uitgedroogde tijmplant.
- Smeer de kwartels in met gerookte olie. Door het draaiende spit, zal de olie continue over de kwartel druipen.olijfolie of gerookte olie
- Laat de kwartels ongeveer 25 minuten garen aan het spit.
- Check de kerntemperatuur van de kwartels.
- Als de kern van de borst én billetjes 70°C is, dan kan je de kwartels van de barbecue halen en even laten rusten voor je ze aansnijdt.
Dim Sum
- Schil de pompoen en snijd 4 plakken van 1 millimeter dik. Steek de plakken uit met een ronde uitsteekvorm van 9 centimeter doorsnee. Leg de plakken 5 seconden in kokend water en laat direct afkoelen in ijswater en droog ze voorzichtig.0,5 butternut pompoen
- Snijd de chorizo fijn en bak het kort in de pan. Leg een theelepel van de chorizo op iedere plak pompoen en vouw in de vorm van een dim sum.4 plakjes chorizo
- Werk de dim sum af met peterseliepoeder.peterseliepoeder
Crème
- Schil de pompoen en snijd het in plakken. Gril de pompoen op de barbecue en laat ze indirect verder garen tot het helemaal zacht is.0,5 butternut pompoen
- Doe de gare stukken in de blender en voeg room en wat groentenbouillon toe. Mix het tot een gladde crème en kruid af met peper en zout.100 ml groentenbouillon, 1 scheut room
Bloemkool
- Breng water aan de kook met een snuifje zout. Snijd de bloemkool in roosjes en hou een paar kleine roosjes apart. Kook de bloemkool tot het helemaal gaar is en giet het af. Doe de bloemkool in de blender met wat room en Gruyère kaas. Mix het tot een gladde crème en kruid af met peper en zout.1 Kleine bloemkool, 100 gram gruyère kaas, 1 scheut room
- Brand de kleine roosjes kort af met een bunsenbrander.
Aardappel
- Gebruik een ronde uitsteekvorm om de aardappel in de juiste vorm te snijden. Bak de aardappel in boter op een laag vuur in een gietijzeren pan, tot de aardappel krokant is lang de buitenkant en zacht binnenin. Kruid af met peper en zout.4 grote aardappelen, boter
Saus
- Snijd de wortel en ui in grote stukken. Bak de nekjes van de kwartel in olie op een hoog vuur en voeg de wortel, ui en tomatenpuree toe. Laat het eten bakken en blus met gevolgeltefond. Laat de fond inkoken tot sausdikte en zeef het door een fijne zeef.1 wortel, 1 ui, 1 theelepel tomatenpuree, 500 ml gevolgeltefond
- Voeg al roerend een koud klontje boter toe om de saus te monteren.
Afwerking
- Dresseer alle ingrediënten op het bord en werk af met madeliefjes uit de tuin.8 madeliefjes