Recept van Hanne Pluim en Arno Chauveau #kookzondag
Tartelette met gerookte zalm, erwt, dille olie en limoensneeuw
Er zijn weinig dingen leuker dan een hele zondagnamiddag samen koken. Op onze eerste kookzondag maakten we een hapje en een hoofdgerecht.Het hapje werd een tartelette gevuld met erwtencrème, huisgerookte zalm met dilleolie en afgewerkt met limoensneeuw. Zot lekker, al zeggen we het zelf.De tartelettes werden gemaakt met een pie tee stamp van Mold Brothers.Inspiratie: Jules Cooking
Equipment
- Barbecue
- Cold smoke generator
- tie pee stamp Mold Brothers
Ingrediënten
Erwtencrème
- 200 gram diepvrieserwten
- 10 cl room
- een paar blaadjes munt
- een paar blaadjes dragon
- een paar blaadjes kervel
Gerookte zalm
- 500 gram zalmfilet op vel
- 120 gram grof zeezout
- 80 gram basterdsuiker
- jeneverbessen
- dille
Tartelette (pie tee)
- 300 gram groentenbouillon
- 50 gram bloem
- 50 gram rijstbloem
- 25 gram maïsbloem
- 1 ei
- 3 gram zout
Limoensneeuw
- 150 gram limoensap
- 80 gram water
- 80 gram suiker
- 20 gram gembersiroop
- 10 gram agarpoeder
Dille olie
- 1 bussel dille
- 250 ml arachide- of zonnebloemolie
Instructies
Gerookte zalm
- Volg dit recept: https://www.bbq-nl.com/koud-gerookte-zalm/
Erwtencrème
- Kook de diepvrieserwten in gezouten water. Giet de erwten af, doe ze in de blender en voeg de room, munt en dragon toe. Laat even mixen tot je een puree hebt. Kruid af met peper en zout.
Tartelette (tie pee)
- Mix alle ingrediënten samen in een blender.
- Verwarm de friteuse tot 170°C. Laat de pie tee stamp mee opwarmen.
- Dop de pie tee stamp in het beslag en frituur het ongeveer 30 seconden tot het los komt. Laat verder bakken tot het goudbruin is.
- Haal het uit het frituurvet en laat uitlekken.
Dille olie
- Blancheer de dille en laat het schrikken in ijswater. Laat het heel goed uitlekken.
- Verwarm de olie tot 50 graden in een thermomix en laat 10 minuten samen met de dille draaien op de laagste stand.
- Mix het fijn in de thermomix en zeef het door een neteldoek.
Limoensneeuw
- Breng de ingrediënten samen aan de kook en laat het 2 minuten koken.
- Giet het in een schaal en laat het afkoelen in de ijskast.
- Doe het in een blender en mix het fijn tot sneeuw.
Dresseren
- Vul de tartelette voor de helft met erwtencrème (gebruik een spuitzak of pipet).
- Snijd de zalm in brunoise en meng met wat dille olie.
- Leg de zalm of de erwtencrème.
- Werk af met de limoensneeuw, een toefje erwtencrème en een takje dille.
Notities
Smakelijk!
Uitgetest? Laat het dan weten @rookpluim_ en @forking.goodfood op Instagram.